Tuesday, June 29, 2010

Populära HBTQ-bloggar: Hur objektiva är de egentligen?

Vem missar att notera att det härskar totalt flockbeteende och flocktänkande på svenska bloggar, särskilt de som hanterar kontroversiella frågor, typ homosexualitet? Nog ingen som bryr sig om vad man läser.

Vem har inte undrat vad våra gaybloggare faktiskt håller på med som visar så bristande respekt för sina läsare när de skriver samma saker blogg för blogg, ser på livet och homoproblematiken ur samma synvinklar inlägg efter inlägg, och dessutom raderar bort kritiska kommentarer? Nog ingen med något bakom pannbenet.

Nu har Svart på vitt i samarbete med BlogRank och Svensk Myndighetskontroll undersökt de 10 mest populära hbtq-bloggarna på Bloggportalen och rankat dem efter det man på torrt statistikspråk skulle kunna kalla "åsiktsbredden i kommentarerna", d v s hur mycket kommentarerna skiljer sig sinsemellan i sin bedömning av och inställning till påståendena i respektive inlägg. Enklare uttryckt, hur objektiv bloggen är enligt läsarna själva, hur pass bra bloggaren tål kritik, och följaktligen hur intressant bloggen ter sig för alla läsare som värdesätter objektiv information och välavvägda åsikter.

M e t o d
Optimalt för objektiviteten ur läsarens perspektiv är när bloggen har lika mycket kritiska kommentarer som instämmande, då kan man på sätt och vis anse att bloggen i sin helhet ger den mest objektiva bilden av frågor och problem inom sitt ämne. Vad som är sant och inte sant är alltså mindre viktigt (det är ju alltid bedömningsfråga när det handlar om kontroversiella ämnen), det som spelar roll är däremot hur bra bloggen är på att bjuda på olika, oftast motsatta synvinklar.
Optimala värdet tas för 100%. Avsaknad av kritiska kommentarer = 0%.
Naturligtvis kan man som bloggare skriva sådant skräp och trams att alla kommentarer blir bara kritiska. För att eliminera denna risk har undersökarna aktiverat en viktig variabel: ju fler kommentarer inlägget har överhuvudtaget desto större tyngd får de kritiska kommentarerna till det, inom statistik kallar man metoden för viktning. Man har också "viktat ner" kommentarer som ställt sig kritiska till uppenbart irrelevanta eller triviala påståenden, bort med bruset heter det på statistikspråk.
Statistiken bygger på 100 senaste kommentarer. Undersökningen genomfördes under juni-2010.
Mer komplicerat än så är det inte.

R E S U L T A T

Mest valda som favorit i kategorin HBTQ på Bloggportalen.........................objektivitetsgraden:

Trollhare (vald av 51 bloggar)..................................................................................3 %
Homosexualitet? Nej tack. (20)..............................................................................81 %
Oswalds Popcorn (15)..............................................................................................9 %
Bimbo Boy, den rosa bloggen (15)............................................................................5 %
GayBloggen (14).....................................................................................................11 %
Närabögenupplevelser (11)....................................................................................12 %
Åsiktstorped (10).....................................................................................................2 %
Luffi (10)................................................................................................................15 %
dyslesbisk (9).........................................................................................................26 %
Schlagerprofilerna (9)............................................................................................23 %


SAMMANFATTNING

Tendensen som överraskar är att mer populära hbtq-bloggar är samtidigt mindre objektiva. Uppenbarligen är det inte objektivitet i homofrågor som läsarna favoriserar bloggar för. Undersökningen ger ingen närmare förklaring angående vad det kan vara istället, men man vet, utifrån tidigare forskning, att hbtq-bloggar läses mest av hbtq-personer som söker att bekräfta det de redan tror i homofrågor snarare än sanning om homosexualitet. Sorgligt, eller hur?
Bloggen Homosexualitet? Nej tack står ut som den mest objektiva av topp-10 mest uppskattade hbtq-bloggar. Det måste bero på att bloggen till skillnad från de 9 andra är mer en informationsblogg, satsar på objektiv vetenbskaplig information om homosexualitet och ärlig rättvis debatt i homofrågor istället för subjektiva individuella åsikter, eller "flock-individuella" om jag får säga så.
Det är vad jag kan se i alla fall.


Taggar:
, , , , , , , , , , , , , ,