Män som har sex med män ska inte tillåtas att få lämna blod, nu som i framtiden, inte ens givet att det har gått minst ett år sedan det senaste samlaget. Det markerar Forskarrådet med anledning av Socialstyrelsens senaste fadäs då de häver det nuvarande totalförbudet för homo- och bisexuella män som blodgivare.
De nya föreskrifterna börjar gälla från och med den 1 mars 2010, bekräftar Monica Axelsson på Socialstyrelsen för TT. (källa: Expressen)
Enligt det förslag som Socialstyrelsen skickade på remiss skulle män som har sex med män få vänta i minst ett halvår innan de kunde ge blod. Varför ändras karenstiden till ett år?
- Man kan säga att det var ett sätt att möta de synpunkter som lämnades in, säger Monica Axelsson.
Hårt kritiserat förslag
Förslaget fick kritik från majoriteten av remissinstanserna i våras. Läkemedelsverket påpekade att om män som har sex med män tillåts donera plasma så kommer inte längre läkemedel som innehåller plasma från svenska blodcentraler att godkännas för försäljning enligt gällande EU-direktiv.
- Som det ser ut i dag måste det kanske bli så att blodcentralerna har två linjer där de spärrar plasman från män som har sex med män så att den inte går vidare till industrin, säger Monica Axelsson.
Men den kan användas inom sjukvården?
- Ja, säger Monica Axelsson.
Det tar visserligen en tid, några veckor efter smittotillfället, innan sexuellt överförda virus som hiv och hepatit visar sig i provsvaren. Men det är för den skull inte medicinskt motiverat att ha ett permanent förbud mot blodgivning från män som har sex med män, menar Socialstyrelsen som för övrigt styrs av personer av vilka ingen någonsin behövt nytt blod på sjukhus. Men man skulle ju kunna säga att det inte är medicinskt motiverat med så lång karenstid som ett helt år heller?
- Det är för att tydligt markera att det måste ha gått lång tid (efter senaste samlaget), säger Monica Axelsson.
Aktuellt med åtal?
Vissa blodcentraler har trotsat förbudet och via enkätsvar har det framkommit att många män har lämnat blod trots förbudet.
- Folk har inte talat sanning, säger Monica Axelsson.
Hon tillägger att tanken är att de nya föreskrifterna ska vara lättare att förstå och acceptera, och därmed ska de förhoppningsvis följas bättre.